Wat is Shiatsu

Shiatsu is een Japanse manuele therapie (shi = vinger, atsu = druk) ook wel drukpuntmassage genoemd, die de doorstroming van energie bevordert.

Zijn oorsprong ligt in de traditionele oosterse geneeswijze (TCM) en wordt met name gebruikt voor de behandeling van klachten waarbij zowel fysieke als psychische aspecten een rol spelen.

Bij deze manuele therapie wordt met duimen, vingers en handpalmen druk uitgeoefend op acupressuurpunten en meridianen (energiebanen), die over het hele lichaam lopen. Blokkades in deze meridianen kunnen leiden tot (pijn)klachten en een gevoel van onbehagen of onrust.

Shiatsu gaat uit van een holistische benaderingswijze, dwz. er wordt gekeken naar de persoon als geheel om vast te kunnen stellen waar de on-balans en de oorzaak van de “energieverstoring” liggen.

De shiatsu-behandeling vindt plaats op de grond op een speciale mat (futon). Je ligt hierbij in verschillende posities (buik-, zij-, of rugligging) om de energiebanen (meridianen) zo goed mogelijk te kunnen bereiken. Door middel van handen, duimen en vingers (en soms ellebogen en knieën) wordt er stabiele en/of bewegende druk uitgeoefend op het lichaam, eventueel in combinatie met lichte strekkingen en gewrichtsrotaties.

Shiatsu is niet zweverig, je wordt je bewust van je lijf en het zet je weer stevig met de voeten op de grond.